niedziela, 30 marca 2014

Mini rogaliki


Mini rogaliki..takie w sam raz na jeden kęs.
Puste w środku(bez nadzienia) na wyraźne życzenie dzieci.
Lekko słodkie także jeśli ktoś woli słodsze wypieki to proponuję zwiększyć ilość miodu.
Posypałam je makiem...dla ozdoby.
Rogalików wychodzi na prawdę sporo ale nie mam pojęcia ile ponieważ jak zwykle miałam towarzystwo w kuchni :))
Nie wiem też jak długo zachowują swoją puszystość bo zniknęły w ciągu godziny.


składniki:
- 50g świeżych drożdży
- 2 kopiate łyżki miodu
- 3 jajka
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 60g rozpuszczonego masła
- cukier z wanilią
- 4 szklanki mąki pszennej plus ok pół na podsypywanie
- ewentualnie mak do posypania
- jajko do posmarowania rogalików

Drożdże ucieramy za pomocą łyżki razem z miodem.Odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy,dodajemy jajka,cukier,mleko,jogurt i rozczyn.
Wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni.Pod koniec dolewamy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Odstawiamy do podwojenia objętości.

Piekarnik nastawiamy do 180 stopni.

Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze części.Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła(można pomóc sobie talerzem).Każde koło dzielimy na 8 trójkątów które zwijamy od góry ku ostremu końcowi.

Rogaliki odkładamy na pergamin do wyrośnięcia na ok 20min.
Przed włożeniem ich do piekarnika smarujemy je jajkiem i posypujemy makiem.


Rogaliki pieczemy ok 15min.Trzeba pilnować by się nie przypaliły.
Studzimy je na kratce.



smacznego!!!


Dziś na Wyspach wszystkie Mamy (w tym i ja) mają swoje Święto.
Najlepsze życzenia :)

sobota, 29 marca 2014

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów


Pasta z ciecierzycy to dobry pomysł do tradycyjnych kanapek.
Może służyć jak samodzielne smarowidło do chleba czy krakersów lub "robić" za masło :))
Minimum składników a jakieee dobreee :D
Bardzo polecam miłośnikom cieciorki.

składniki:
- 2 puszki ciecierzycy lub dwie szklanki ugotowanej
- 3-4 suszone pomidory
- oliwa czosnkowa,oliwa chili-przepis o tutaj
- sól,pieprz
- świeża kolendra

Ciecierzycę i kolendrę razem z pomidorami blendujemy na papkę,dodając powoli oliwy smakowe.Trzeba uważać żeby ich nie wlać za dużo,mają tylko wszystko związać na gładką masę.
Doprawiamy do smaku.

Proste i smaczne :)


smacznego!!!

niedziela, 16 marca 2014

Mocno waniliowy sernik w kakaowej otoczce


Tradycyjny,mocno waniliowy sernik w otoczeniu czekolady...to jest zdecydowanie to co lubię.
Sernik jest mokry bez dodatku zbędnych(jak dla mnie) bakalii z mocno wyczuwalnym smakiem i zapachem wanilii-przepis na cukier i ekstrakt z prawdziwej wanilii jest dostępny o tutaj.



ciasto kruche:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystko to zagniatamy.
1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika,resztę do lodówki.

masa serowa:
- 600g sera białego zmielonego trzykrotnie
- 7 jajek
- ekstrakt waniliowy
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Żółtka ucieramy razem z ekstraktem,masłem,cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną na puszystą masę.
Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce sera białego.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli,dodajemy partiami do masy serowej.

Tortownicę o wymiarach 26cm smarujemy masłem i wykładamy częścią ciasta z lodówki(boki i spód).
Na to wylewamy masę serową.Następnie ścieramy ciasto z zamrażalnika na tarce o dużych oczkach.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut.Po czym zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni i pieczemy sernik ok 1.5 godziny.

Studzimy całkowicie w lekko uchylonym piekarniku.
Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.




 Smacznego!!!

niedziela, 9 marca 2014

Czekoladowe muffiny marchewkowe


Te muffiny wklejałam już na fanpage.
Zrobił je od początku do końca mój nastoletni syn jako zadanie domowe.
Proponuje dodać do masy posiekane orzechy(syn ze względu na politykę szkoły nie mógł tego zrobić)będą jeszcze smaczniejsze.
Muffiny są wilgotne z wyczuwalnym smakiem czekolady..moim zdaniem marchewki nie czuć w ogóle.
Także przepis trochę zaległy ale jest.....


składniki:
- 380g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 150g cukru
- 375ml mleka
- 3 jajka
- 2-3 szklanki startej marchewki(na dużych oczkach)
- 160g roztopionego masła

Mieszamy suche składniki.
Mleko miksujemy z jajkami,dodajemy suche składniki,marchewkę i masło.
Ciasto nabieramy np łyżką do lodów i nakładamy do formy na muffinki-wcześniej wykładamy ją papilotkami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 25min.

Studzimy na kratce.
Zimne możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek